osnovno podrobno datoteke kontakt reference

 
  Reference  
     
  Prof. Anton Grčar – univerzitetni profesor na akademiji za glasbo v Ljubljani

V odnosu na B.E.R.P. in podobne pripomočke gre vsa zahvala in priznanje prof. Igorju Maroševiču, ki je z večletnim eksperimentiranjem razvil pripomoček za vibracijo na ustnik z imenom D.I.T., kar pomeni Dnevni Intelektualni Trening. Pripomoček ima absolutno prednost pred tovrstnimi podobnimi pripomočki te vrste v svetu. D.I.T. opozori trobilca, da za zaigrane posamezne tone, ali več zaporednih tonov, ne uporablja pravilne napetosti (običajno prevec – pa tudi premalo). Višina tona na D.I.T.-u in na inštrumentu morata biti popolnoma vsklajena. D.I.T. je zelo občutljiv in zaznava vsako napako nastavka (to pa so mišice, ki obkrožajo nastavek).
1. D.I.T. je odličen pripomoček za določanje nastavka. Lahko bi tudi rekli, da je korektor zračnega toka, usmerjevalec zračnega toka ali uglaševalec tonov na inštrumentu i.t.d.
2. Je izredno praktičen, ker ni potrebno nenehno pretikanje ustnika.
3. Kadar nismo povsem prepričani o višini tona, je kontrola intonacije takoj pri roki.
Zaradi tega D.I.T. priporočam kot nujen del ogrevalnih vaj vsakemu trobilcu ob začetku igranja na trobilo. To velja tako za začetnike kot profesionalce. D.I.T. omogoča, da ostaneš na pravi poti vse do ...., namreč, vse prepogosto se dogajajo stranpoti!

Prof. Anton Grčar


Tibor Kerekeš – prvi trobentač Slovenske Filharmonije

D.I.T. mi omogoča popolno kontrolo nad inštrumentom, omogoča vzpostaviti ravnotežje med zračnim stebrom, pritiskom ustnika in odporom. Imam popolno kontrolo pri centriranju – fokusiranju tonov v vsem obsegu.

Tibor Kerekeš


Domen Jeraša – prvi pozavnist Slovenske Filharmonije

Nikoli nisem bil naklonjen igranju na ustnik. D.I.T. me je prepričal in celo opozoril na napake, ki jih sam nisem znal rešiti. Z D.I.T.-om se lahko preveriš vsak trenutek, ker si ves čas v tesnem stiku z inštrumentom. D.I.T. pripelje trobilca do pravilnega pihanja v inštrument, kar je bistvo igranja na trobila. D.I.T. je iznajdba, pripomoček za trobilce, ki bo kmalu prisoten v vsakem poštenem »gospodinjstvu«.

Domen Jeraša


Justin Felicijan, 1. hornist – solist Simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije

D.I.T. sem preizkusil in nekaj mesecev že tudi praktično uporabljal pri vsakodnevni pripravi na zahtevno igranje v orkestru in v komornih skupinah.
D.I.T. je pripomoček, ki nepopustljivo skrbi za pravilno aktivnost ustnih mišic, pri napačni nastavitvi ustnika vztrajno vodi h korekciji nastavka. S tem pomaga graditi optimalno delovanje mišic, kar omogoca manjšjo porabo energije in večjo učinkovitost.
Z D.I.T.-om je vsem – začetnikom in starejšim glasbenikom - omogočeno lažje postavljanje najboljšega osebnega nastavka. Ker ni potrebno menjavati ustnika, je vaja prijetna, lega inštrumenta pa enaka med uporabo D.I.T.-a in po njej.

Hvala za izjemeno “darilo” vsem trobilcem!

Justin Felicijan


Janez Žnidaršic – tubist Slovenske Filharmonije

Moja opažanja pri uporabi D.I.T.-a so naslednja:
Zelo je uporaben pri nadgradnji, oziroma postavitvi atake in to v vseh registrih. Poveča izkoristek dovajanega zraka in izboljša kvaliteto tona (vibracije v ustniku).
Je zelo jasen pokazatelj napak ki so prisotne, pa jih mi sami med igranjem ne opazimo.Razgali vse nejasnosti v zvezi z osnovami, zato je to lahko zelo »boleče« za nekoga, ki že dalj časa igra na inštrument.
Mislim, da je to zelo dobro »odkritje« za vse, ki želijo izboljšati igranje na tubo. Ne priporočam ga čistim začetnikom, ker lahko učenca začetnika odvrne od samega inštrumenta.
Meni osebno zelo pomaga pri vsakodnevnem igranju in uigravanju. Odkar ga uporabljam se mi je izboljšala ataka, intonacija, pa tudi utrudim se ne tako hitro kot doslej, ker bolje izkoriščam zračni steber. Skratka »super«. Vsem ki bodo uporabljali D.I.T. želim veliko uspeha.

Hvala g. Maroševiču za to čudovito odkritje.

Janez Žnidaršič


Jože Žitnik – trobentač Slovenske Filharmonije

Izvrstno – deluje!

Jože Žitnik


Robert Prednik – hornist Slovenske Filharmonije

V življenju slehrnega glasbenika – trobilca je vsaka novost, ki kakorkoli olajša težave pri njegovem igranju inštrumenta, dobrodošla.
Pripomoček ki se je pojavil pred kratkim, imenovan D.I.T., nudi glasbeniku – trobilcu zanimivo povratno informacijo o njemu lastnem principu igranja na inštrument. Kadar igramo z odprtim D.I.T.-om, je marsikatera slabost ali dobra lastnost potencirana. Težavo z D.I.T.-om lažje opredelimo in odpravimo.
Zdi se mi poglavitno, da glasbenik med vadenjem sliši naravni ton svojega inštrumenta. D.I.T. pa je vsekakor koristen pripomoček pri vadenju in tudi pri poučevanju igranja na trobilne inštrumente.
Pripomoček D.I.T. vsekakor spada v trobilski kovček in bo koristen vsakemu trobilcu!

Robert Prednik


Dejan Glamočak – trobentač Slovenske Filharmonije

D.I.T. je edinstven pripomoček za ozaveščanje podpore zračnega stebra, s tem pa posledično centriranja tonov.

Dejan Glamočak
 
     
  Poglejte si video posnetek (datoteke)!  
  Vse pravice pridržane. D.I.T.®